Uitwerking concept
Op en rondom het Osdorpplein is veel kunst te vinden, maar voor heel veel mensen is het bestaan van deze kunstwerken onbekend. Er is al een kunstroute in Osdorp te vinden: Kunstroute Osdorp, van Project Art, Amsterdam.
Project Art. Amsterdam  
Public Art Amsterdam is een samenwerkingsverband van twaalf Amsterdamse kunstinstellingen: Amsterdam Museum, CBK Zuidoost, De Appel, Framer Framed, GET LOST – art projects, LAPS / Gerrit Rietveld Academie, Mediamatic, Stichting NDSM-werf, Oude Kerk Amsterdam, Stedelijk Museum, TAAK en Zone2Source. 
De samenwerking is geënt op een gedeelde interesse voor – maar ook zorgen over – de vorming van de publieke ruimte, in het bijzonder in de stad Amsterdam.
Vanuit het verlangen de rol en het belang van kunst in het publieke domein te expliciteren, stelt Public Art Amsterdam de vraag op welke manier Amsterdamse culturele instellingen kunnen bijdragen aan de (her)vorming van de publieke ruimte, en hoe we de beeldende en culturele rijkdom die de stad herbergt kunnen ontsluiten voor een breed publiek. 
In de samenwerking willen we dit onderwerp op een breed gedragen manier op de kaart te zetten. De deelnemende instellingen reflecteren gezamenlijk op de essentiële rol van kunst in de stad en nodigen het publiek uit om deel te nemen middels een toegankelijk, activerend, verdiepend én inspirerend publiek programma. Met publieke programma’s stelt P.A.A. zich ten doel om de interesse voor, kennis over en betrokkenheid bij de publieke ruimte en de rol die kunst daarin kan spelen, aan te wakkeren en te stimuleren. Hiermee moedigt P.A.A. de dialoog aan over de rol van kunst in de publieke ruimte en verbinden aan vraagstukken die actueel zijn in de huidige tijd. 
Public Art Amsterdam. Wat is Public Art Amsterdam? Geraadpleegd van Public Art. Amsterdam 
 
Kunstroute Osdorp 
Door te kijken naar 15 kunstwerken in deze kunstroute komt Osdorp tot leven. De kunstwerken vertellen verhalen over de buurt, de bewoners en de veranderende dynamiek van het stadsdeel in Amsterdam Nieuw-West. Sinds de eerste bewoners in 1958 naar Osdorp trokken en ze in 1964 hun eerste inkopen deden in het 
spiksplinternieuwe winkelcentrum Osdorpplein, zijn de kunstwerken van deze wijk de herkenningspunten en ontmoetingsplekken voor de Osdorpers geworden. Denk maar aan de bronzen schaapjes die sinds het begin op het Osdorpplein staan en ondertussen flink glimmen doordat kinderen er naar hartenlust mee spelen. 
Elk van de andere besproken kunstwerken draagt een verhaal met zich mee. Osdorp heeft bijvoorbeeld een kunstwerk met geheugenverlies, dat als een feniks uit de as herrijst. Ook zijn er kunstwerken waarover er twijfel is of het echt kunst genoemd mag worden. Want wat voor de een is lelijk is, is voor de ander mooi. En soms is kunst mooi, zelfs al is het lelijk. 
Een aanzienlijk deel van de kunst in Osdorp zou bij elkaar opgeteld een bonte en veelzijdige kinderboerderij opleveren. In deze route kom je schapen tegen, een haan, paarden een zwerm van een diersoort die je zelf mag verzinnen en dieren uit een mythische fantasiewereld. Ze staan in alle jaargetijden zwijgend voor je klaar, door weer en wind. Deze dieren hoeven niet door een wildrooster beteugeld te worden, dat doet het materiaal al, in brons, metaal, marmer of beton. 
De makers van deze kunstwerken zijn even bijzonder als dat wat ze tot leven hebben gewekt. De kunstenaars zijn dikwijls grillige mensen. Eén kunstenaar zit somber met een juten zak over het hoofd in de dakgoot, terwijl een ander start een naïeve zoektocht naar de zon, net nadat hij deze achter de horizon heeft zien verdwijnen. 
De route langs deze werken mag u zelf bepalen. Wel raden we u aan om The Beach aan de Garage Notweg 38 als startpunt te nemen. Dit is een warme plek waar ontmoetingen tussen buurtgenoten en innovatie van duurzaam leven centraal staan. Ze helpen je op weg en geven je tips over de veelzijdige kunstroute. 
Public Art Amsterdam. Kunstroute Osdorp. Geraadpleegd van Public Art. Amsterdam 
 
Amsterdam Nieuw-west Art 
Amsterdam Nieuw-west Art is een app waarmee je digitaal een kunsttocht kunt volgen. Deze kunstwerken kan men op en rondom het Osdorpplein vinden, neem bijvoorbeeld Senza Parole van Bert van Loo. Veel mensen weten niet dat deze kunstwerken bestaan. En zelfs als ze het kunstwerk weleens hebben gezien stelt het niet zoveel voor, omdat ze niks over het kunstwerk weten. Amsterdam Nieuw-west Art brengt daar verandering in. De app bevat allemaal informatie over het kunstwerk, zoals wat voor materialen het zijn en wie de kunstenaar is. En zelfs de mensen die niet zo’n interesse hebben in kunst kunnen van de app leren over de betekenis van het kunstwerk.
Iedereen kijkt tegenwoordig op hun mobiel om de laatste trends te volgen. Via sociale media kan het nieuws over de app verspreid worden. Benieuwde toeristen kunnen dan de app downloaden en komen dan langs om te kijken wat de kunsttocht eigenlijk inhoudt.
De app is gratis, maar door alle winkels in de omgeving wordt er geld verdiend. Na de app gedownload te hebben krijg je een kaart te zien met alle kunstwerken op en rondom het Osdorpplein. Als je op een van deze kunstwerken klikt krijg je net zoals bij Google Maps te zien hoe je daar kan komen. Op de home screen is er ook de optie om naar de audiofragmenten van Kunstroute Osdorp te gaan.
Door het bezoeken van de kunstwerken kan men korting krijgen op producten in de omliggende winkels, waardoor ze worden gestimuleerd de kunstwerken te bezoeken.