Infographic
​
​
Senza Parole, Bert van Loo, 1998
Bij dit kunstwerk gaat het om de schoonheid van de matrialen, dit beeld heeft daarom geen woorden nodig. “SenzaParole” betekent dus ook letterlijk “sprakeloos”. De bewerking van glas is kenmerkend voor het werk van Van Loo. Hij snijdt en breekt de gestapelde glasplaten, zodat een oneffen oppervlak ontstaat waar het licht op reflecteert. Van Loo zoekt contrasten op met zijn materiaalkeuze: het robuuste graniet lijkt het tegenovergestelde van het doorzichtige, grillig gevormde glas. Door deze kenmerken vinden wij dat dit kunstwerk perfect in onze app voor de kunst speurtocht zou zijn.
​

Figuur 1: "Senza Parole” door Bert van Loo
Schaapjes, Gerrit Bolhuis, 1966
De bronzen beeldengroep Schaapjes, die in de volksmond ook wel ‘lammetjes’ wordt genoemd, vormt een icoon voor het Osdorpplein. De lammetjes zijn een aantrekkelijk speelobject voor kinderen.
Deze hele kudde schapen oogt vrolijk, alsof ze na een lange winter dartelend de wei in springen. Maar kijk je beter, dan lijken er drie soorten schapen mee te lopen. Het schaap dat als eerste over het muurtje (of de dam) is, de schapen die het eerste schaap over het muurtje volgen en het laatste schaap dat de meute niet kan bijbenen en tot overmaat van ramp door de hoeven is gegaan. Dat laatste schaapje brengt dit kunstwerk in balans. Alsof Bolhuis wil zeggen: let goed op elkaar. Door deze kenmerken vinden wij dat dit kunstwerk perfect in onze app voor de kunst speurtocht zou zijn.
​

Figuur 2: “Schaapjes” door Gerrit Bolhuis
Papieren vliegtuigpijl, Henk Hesselius, 1982
Hesselius ontwierp voor het stadsdeelkantoor een speels beeld dat past bij een jong stuk Amsterdam. Hij besloot een papieren vliegtuigpijl van staal te maken, die lijkt te zijn geland voor het stadsdeelkantoor. Naast de speelse verwijzing naar de leeftijd van Nieuw-West, markeert de kunstenaar hiermee ook het hart van Osdorp. Door deze kenmerken vinden wij dat dit kunstwerk perfect in onze app voor de de kunst speurtocht zou zijn.
​


Figuur 3: “Papieren vliegtuigpijl” door Henk Hesselius
Monument voor de Vrede, Heppe de Moor, 1986
Heppe de Moor ontwierp dit Vredesmonument ter herinnering aan de Tweede Wereldoorlog. De kunstenaar ontleende de vormen van dit werk aan contouren van gebouwen in Osdorp, zoals de flats van architect Jan Piet Kloos aan het Dijkgraafplein. Het monument is tijdens het internationaal jaar van de vrede in 1986 onthuld. Door deze kenmerken vinden wij dat dit kunstwerk perfect in onze app voor de kunst speurtocht zou zijn.
​
